Richardt

Richardt och Danbyholm

Tavlan med Danbyholm, som vi använder bland annat på vår äppelmust, målades på 1860-talet av den då mycket kände danske konstnären Ferdinand Richardt. Målningen finns i boken »Herregårdar uti Södermanland« där han bland annat också målat gårdarna Hagbyberga och Hofsta här i Björkvik.

Ferdinand Richardt föddes 1819 i Brede, norr om Köpenhamn. Han började som 17-åring på Kungliga Danska konstakademin. Redan som 20-åring fick han akademins lilla silvermedalj, och året efter den stora silvermedaljen.

Han gjorde sin första Amerikaresa 1855, hade en studio i New York och målade bland annat Niagarafallen. Han flyttade för gott till USA1874 och dog 1895 i sitt hem utanför San Fransisco.

Han är känd för sina naturmålningar, och fortfarande mycket älskad i USA. När den amerikanska senaten bjöd Barack Obama på lunch efter hans andra valseger 2012, hängde en av Ferdinand Richardts målningar av Niagrarafallet direkt bakom presidenten. Richardts målning av Independent Hall i Philadelphia hänger permanent i Vita Huset.

Vi har fått bilden av Yngve Johnsson i Rönninge. Tack för att du scannade in den åt oss.

 

En av Ferdinand Richardts målningar av Niagrarafallet som hängde direkt bakom president Obama under en lunch i senaten.

Richardts målning av Independent Hall i Philadelphia hänger permanent i Vita Huset.

En annan herrgård i Björkvik som Ferdinand Richardt målade av var Hofsta.

Och ytterligare en, Hagbyberga.

Även Björkviks kyrka målade Ferdinand Richardt. Detta är den gamla kyrkan, som numera är en ruin. Den brann ner 1869 och den nya var klar 1875, men då hade Richardt flyttat till USA.

Danbyholm, 640 20 Björkvik, lasse@danbyholm.com