Gårdsbutik

I det stora stallet, byggt under senare hälften av 1700-talet, finns vår gårdsbutik.

I det som en gång var »herrskapslidret«, där alltså gårdens finaste vagn stod, serverar vi idag kaffe och säljer lammkött, rapsolja, keramik, biscotti, färskkorv och mycket mer.

Vi har öppet 11-15 varje lördag.

I frysarna

Läcker gös från eget vatten.

 

Danbyholm ligger vid Yngarn, en av Sörmlands största sjöar. Vi fiskar regelbundet och har ofta färsk och eller fryst gös.

Kött från våra egna lamm.

 

Vi har ett 40-tal tackor som i år fick 60 lamm. Våra frysar är välfyllda med kött till grillen.

Hemgjord korv med olika smaker.

 

Vi har alltid fryst färskkorv med olika smaker, timjan, rosépeppar, svamp och andra spännande smaker.

På hyllorna

Sprättägg från egna höns.

 

Vi har en liten hönsgård där hönorna får gå som dom vill. Självklart försöker dom gömma äggen. Fast vi hittar dom flesta.

Biscotti på riktigt.

 

När vi gör Biscotti stöter vi kardemummakärnorna precis innan baket. Vi använder bara riktig Valrhonakakao, den finaste saffranen. Vi river själva citronskal. Och så rikligt med sötmandel. Då blir det Biscotti på riktigt.

Mumsiga marmelader.

 

Mycket av det vi odlar och även det som växer vilt här på Danbyholm hamnar i burkar på våra hyllor. Som krikonmarmelad.

Presenter

Ulltvålar som gör under.

 

Ingen av våra tvålar är den andra lik. Med handtovad ull från våra Gutefår skapas hela tiden unika mönster. Det är bara att blöta och gnugga och ett härligt lödder kommer direkt.

Fårull innehåller dessutom lanolin, ett naturligt fett som används flitigt i hudkrämer och tvålar. Det tas lätt upp av huden och skyddar mot uttorkning. Ullen ger också en härlig peelingeffekt.

Tittskåp till barn och barnbarn.

 

Ett charmigt tittskåp, som snabbt blir barns och barnbarnens favorit. Snickrat och målat efter idé och ritning i boken »Snickra mera« av Anna & Anders Jeppsson (icabokförlag). Tittskåpet är helt i trä.

Pappkakskanna med recept.

 

Det här är väl den perfekta »flytta hemifrån«-presenten? En hemdrejad keramikkanna med grundreceptet till härliga pannkakor.

I vårt café

Alltid nybryggt kaffe.

 

Vi har varken espresso, latté eller cappuccino. Men vi har alltid nybryggt kaffe i vårt café. Och påtår ingår förstås.

Alltid hembakt.

 

Vi har ingen stående meny, utan det skiftar från lördag till lördag. Men det är alltid hembakt. Oftast finns det bullar och något riktigt sött, som kladdkaka med vispgrädde. Är det säsong blir det rabarberpaj. Ibland gräddar vi scones (hemgjord deg) under tiden, med smör och marmelad. Och ibland har vi färdiga smörgåsar.

Alltid något utan gluten.

 

Vi försöker att ha flera sorter som saknar gluten. Vi säger inte glutenfritt, för då ska det bakas i »egna« ugnar. Vi bakar med majsmjöl, teftmjöl och ibland mandelmjöl.

Danbyholm, 640 20 Björkvik, lasse@danbyholm.com