nov 2014

2014 – 6 nov – Stämning och värme

 

Årets första snö. I alla fall här i Björkvik. Har du inte fyllt på ditt vedlager är det inte för sent. Vi har fyllt på vårt, och där finns det att hämta. Fast bor du i Nyköping kan du få veden hemkörd till din port. Varannan fredag, jämna veckor, kör vi vår »vedbil« till Nyköping. Bara att beställa på vår hemsida så levererar vi. Prima björkved.

Vi brukar säga att vår ved är både grön och vit. För all björkved vi säljer kommer från vår egen skog. Det innebär korta transporter och ingen skogsskövling. Vi gallrar ut björkar som står i vägen för granarna. Vi kapar själva under vintern och får torka naturligt utomhus fram till hösten. Vi använder varken ugnar eller fläktar för att torka vår ved. Vår ved är dessutom »vit«. Vi betalar skatter och arbetsgivaravgifter, vi betalar moms.

Mycket av den ved som säljs på svenska varuhus och bensinstationer är idag importerad från de baltiska staterna eller från Ryssland. Avverkningen sker oftast helt utan kontroll av miljöhänsyn och återväxt. Veden torkas ofta i naturgas- eller oljeeldade ugnar. De som kapar, klyver och packar veden har dåliga arbetsförhållanden. Transporterna är långa ut till hamnarna vid Östersjön. Gamla lastbilar betyder stora utsläpp. Båt över Östersjön och sedan nya lastbilstransporter till terminaler, varulager och slutligen till affärerna.

Det tycker vi är värt att tänka på när du ska köpa ved. Och vi har redan börjat tänka på veden som du kan köpa nästa vinter. Conny är ute och fäller björkar, som vi senare i vinter ska kapa, klyva, packa och torka.

 

Bild ett: Conny kvistar av en björk som i vinter ska kapas, klyvas, paketeras och torkas för att nästa eldningssäsong vara redo för en öppenspis.

Bild två: De vita stammen av en björk har blivit själva symbolen för bra eldningsved; den brinner lugnt och sprätter inte.

Bild tre: Man kan nästan se på sågytan vilken fin ved denna bjölrk kommer att bli.

Bild fyra: Vårt vedlager är fullt med prima och vältorkad björkved. Bara att beställa. Bor du nära Danbyholm kan du beställa på vår hemsida och hämta själv.

Bild fem: Vår vedkap/vedklyv står ensam, övergiven och lite översnöad, men snart är den i centrum för vår vedproduktion inför nästa vinter.

Bild sex: Staplad björkved i en vedbod. En riktigt vacker syn.

Bild sju: Vår vedbil som redan börjat köra ut ved till nyköpingsbor. Varannan fredag, jämna veckor, levererar vi till Nyköping.

Bild åtta: Beställ i vår webbutik, tio eller fem säckar så får du, om du bor i Nyköping, veden hemkörd.

2014 – 13 nov – Moln över Danbyholm

 

Sommaren 1956 var inte sig lik på Danbyholm. Flera ur den svenska skådespelareliten var här för att spela in thrillern »Moln över Hellesta«. Anita Björk, en av landets på 50-talet främsta skådespelare, hade huvudrollen. Andra kända skådespelare var Birger Malmsten, Isa Quensle, Sif Ruud och en ung Birgitta Andersson (Teskedsgumman).

Inspelningen började i maj och var klar i slutet av juli. Handlingen går ut på att modisten Margareta Snellman (Anita Björk) ska gifta sig med greve Carl Anckarberg (Birger Malmsten). När hon tar en fika på ett kondis innan resan till hans gods får hon höra rykten om grevens förra fästmö. Hon ska ha dött i en olycka då hon ramlade ner vid en klippa, men skvallret antyder att det kanske inte var en olycka. Väl på godset presenteras Margareta för personalen och andra personer på godset. Snart börjar otäcka saker att hända.

Det berättas att barnen i Laggarbol skola här i Björkvik sprang ner på rasterna till Danbyholm för att titta på filminspelningen. Nästan alla utomhusscener är filmade på och omkring Danbyholm.

Vid premiären ansåg Alf Montán i Expressen att filmen var »en lyckad herrgårdsdeckare« och berömde Anita Björk i huvudrollen. I Stockholms-Tidningen ansåg Robin Hood att själva handlingen inte var så spännande men gav berömd åt skådespelarna, framför allt Anita Björk och Sif Ruud.

Filmen finns inte att köpa längre, men man kan hitta den på begagnat-siden på Internet. Och den visas fortfarande med några års mellanrum på TV.

En rolig kommentar vi hittade på Internet var denna: Måste ha haft en enormt hög kaffebudget, den här filmen. Den pimplas kaffe i princip en gång var tionde minut. Inte särskilt skrämmande i dessa dagar, men charmig och välgjord.

Har du minnen från filminspelningen, eller har hört någon historia om den, ge oss gärna dina kommentarer.

 

Bild ett: Omslaget till boken som kom 1955, året innan filmen.

Bild två: Anita Björk lutar sig mot en av de många lindarna på Danbyholm. I bakgrunden skymtar det stora stallet.

Bild tre: Anita Björk under en paus i tagningarna sommaren 1956.

Bild fyra: Affischen från november 1956.

Bild fem: Bilden från DVD-omslagets framsida.

Bild sex: Bilder från baksidan av DVD-omslaget.

 

 

 

Danbyholm, 640 20 Björkvik, lasse@danbyholm.com